Lachend typeert Ria Nillesen zichzelf zo:
• geboren op de Huissensestraat,
• getrouwd en verhuisd naar de Orionsingel
• daarna 10 jaar in De Laar Oost gewoond
• en nu al weer 26 jaar in De Laar West.

“In de Laar Oost kennen ze me wel”. Destijds nog met een stencilmachine in de woonkamer het wijkblad gedraaid “kedoengkedoeng”. Heel veel jaren met de feestdagen activiteiten opgezet, gesponsord door de Winkeliers-vereniging (opgericht door Ria en haar man). Hiervoor zijn we nog “geridderd”.

Bij wijkvereniging de Oostelaar meegedaan aan de koffie-ochtend, bingo 50plus en kaarten. Ze moest het overdragen omdat haar man ziek werd, verzorgd moest worden en helaas in 2014 overleed. In 2017 ben ik als vrijwilligster begonnen bij de Voedselbank Arnhem Zuid. “Ik wilde graag onder de mensen blijven” En het is dicht bij huis. Met mijn karretje (scootmobiel) ben ik er zo”.

Kanjer
Hiernaast op de foto staat die enthousiaste kanjer. In een mooie, moderne supermarkt. Even een zakje lekkere chips uit het schap halen voor
vanavond thuis op de bank…….. Althans, dat zou je kunnen denken. Maar het is net even iets anders. Die chips zijn niet voor Ria. Die zijn voor de klanten. Zij staat namelijk in de winkel van het Centraal Uitgiftepunt van de Voedselbank op industrieterrein De Overmaat in Arnhem-Zuid.

Hoe ben je hier zo gekomen?
Ik zag een advertentie op de site. Heb me aan-gemeld. Moest eerst naar het hoofdkantoor van de Voedselbank op de Bruningweg in Arnhem. Kwam
ik op de wachtlijst te staan van 80 mensen. Toen maar eens effe bellen en zo is het balletje gaan rollen.

Hoe werkt het hier?
De klanten krijgen hier geen vooraf gevulde doos met producten Een vrijwilliger loopt met de klant mee. De klant wijst het artikel aan dat ie graag wil hebben. Van elke soort kan ie er 1 meekrijgen. Dan pakt de vrijwilliger het uit het schap. Zo lopen ze samen de hele winkel door langs alle producten. Heeft de klant een bepaald product van de vorige week nog thuis staan, dan kan ie een ander smaak kiezen. Zo voorkom je dat men
teveel van hetzelfde krijgt. Deze manier van werken wordt alleen in deze voedselbank toegepast en werkt goed.

Ria: Ik help mee in een team vrijwilligers om mensen, die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten, van voldoende voedsel te voorzien.

Algemeen coördinator Joop Toeter:
’s Morgens is er de bevoorradingsploeg. Twee chauffeurs halen met bestelbussen dagverse producten op wat je de volgende dag nog zou kunnen verkopen. Twee daghoofden sturen van 07.30 – 16.30 uur alles aan. Joop geeft leiding aan het geheel als algemeen coördinator. De  bevoorradingsploeg gaat om 12.00 uur naar huis en ‘s middags komen de winkelassistenten. Elke dag zijn 15 mensen nodig om alles te runnen. We hebben ongeveer totaal 80 vrijwilligers voor deze locatie. Dagelijks komen er 75–80 geregistreerde klanten. Altijd op een vaste middag, 1 x per week. Twee gastvrouwen ontvangen hen met koffie. Op volgorde van binnenkomst krijgen ze een nummertje. Telkens mogen 6 klanten de winkel in, elk
begeleid door een vrijwilliger. We zijn steeds opzoek naar nieuwe vrijwilligers, ook voor de 9 uitgiftepunten in Arnhem Noord. Interesse? Neem dan contact op met Joop 0626878386 voedselbank Arnhem.

Ria: Ik ben graag onder de mensen. Het begon met 1 middag, maar nu werk ik op 2 middagen en vrijdag de hele dag. Ik kan altijd ingezet worden.
En….. ’t is gewoon gezellig hier. Leuke groep. Samen even koffie leuten, bakje soep erbij. Komt helemaal goed.