‘Nieuw’ Arnhem-Zuid laat monumentale kant zien tijdens Open Monumentendag 

Tientallen monumenten in Arnhem zijn op 9 en 10 september 2023 gratis te bezoeken tijdens de 37e editie van Open Monumentendag. Dit evenement biedt de kans om een monument te beleven waar je normaal niet zo snel komt.

Dit jaar staat het evenement in het teken van Leven en Doorgeven, met een focus op immaterieel erfgoed: de tradities, kennis en vaardigheden van de Arnhemse bevolking, die de levende ziel van de stad vormen. Er wordt daarom extra aandacht besteden aan erfgoed waarin geleefd wordt, architecten en ambachten.

Daaronder zijn ook opvallende locaties in Arnhem-Zuid, een gedeelte van de stad dat meestal als weinig monumentaal wordt gezien. Bijvoorbeeld in De Laar, een wijk uit de jaren zeventiger jaren. Toch is er wel degelijk historie: keizer Napoleon is met zijn gevolg in 1813 nog langs de Randweg gekomen en er blijkt een oude mijlpaal in de struiken te staan. En kunst is er ook volop in de openbare ruimte. Leden van de kunst- en cultuurgroep De Laar leiden bezoekers rond.

Daarnaast is er de Route Malburgen, een theatrale audioroute vol met persoonlijke anekdotes van Malburgers die een uniek beeld geven van de Malburgse geschiedenis. Vragen die daar een rol spelen: hoe blijven we elkaars geschiedenis kennen, hoe ontmoeten we elkaar en hoe kunnen we van daaruit samen de toekomst vormgeven? Op 10 september leiden een theatermaker en team Bureau Ruimtekoers bezoekers rond.

In Arnhem-Noord zijn ook moderne gebouwen te vinden met oude verhalen. Bijvoorbeeld Abdij Koningsoord. Dit idyllische klooster behoort tot de eeuwenoude Cisterciënzer Orde. Religieuze ordes omvatten per definitie immaterieel erfgoed met hun vierings- en gebedsrituelen. Hier leeft de traditionele ambacht van boekbinden, waarmee de de zusters in hun onderhoud voorzien.

De volledige lijst van de deelnemende monumenten is te vinden op: www.openmonumentendagarnhem.nl

Arnhemse monumenten zijn dus niet alleen prachtige architectonische hoogstandjes, maar ook plekken waarin geleefd wordt en verhalen worden verteld. Tijdens het Open Monumenten-weekend kunnen bezoekers een unieke inkijk krijgen in de prachtige monumenten van Arnhem – en horen zij de verhalen, herinneringen en menselijke ervaringen die achter de gevels schuilen.

Open Monumentendag Arnhem vindt plaats op 9 en 10 september 2023.