Zwerfvuil Opruimacties in Arnhem

Op 11 februari liep op de Brabantweg een groepje mensen met een begeleidster van AC De Laar (Siza). Ze trokken eropuit om zwerfvuil op te ruimen.
Activiteitencentrum De Laar in de Lieshoutstraat biedt tijdsbesteding aan mensen met een beperking en met een afstand tot de arbeidsmarkt. De activiteiten vinden binnen het activiteitencentrum plaats. Met deelnemers die daar mogelijkheden voor hebben, zoeken we een activiteit in de wijk.

Zwerfvuil is lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Zwerfvuil is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor de natuur. Samen met Rozet en De Groene Vos maakt de gemeente zich sterk voor een plasticvrij Arnhem. Het event ‘Arnhem Plasticvrij?’ gaf een confronterende realiteit weer van de maatschappelijke gevolgen van plastic afval. Eén grote actie in de stad was de Afval-estafette van 18 t/m 23 maart. Ruim 2.000 stadsgenoten kwamen in actie om zwerfafval op te ruimen voor een schone stad.

Bij het Arnhemse bedrijf Save Plastics maken ze allerlei producten van 100% gerecycled kunststofmix: speelgoed, picknicktafels, petflesjes, kratten, fleecetruien, bermpaaltjes, damwanden, lantarenpalen en bruggen. En last but not least staat er nu ook in Malburgen-Oost de Malburcht Brug. Een parkbrug gemaakt van plastic zwerfvuil. Het Kinderwijkteam heeft met kinderen van de Margarethaschool na schooltijd plastic zwerfvuil ingezameld. Ook Scalabor (sociaal werkbedrijf) startte een project om zwerfvuil op te ruimen in Arnhem. Het verzamelde plastic, met een inhoud
van 14 bigbags, is door het Arnhemse bedrijf Save Plastics verwerkt tot loopplanken voor de brug. Meerdink Bruggen uit Winterswijk heeft de brug gebouwd. In totaal is er 2000 tot 3000 kilo plastic in de brug verwerkt. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “De Malburcht Brug is een prachtig voorbeeld hoe waardevol afval kan zijn en een nieuw leven krijgt. We willen plastic afval vaker inzetten voor producten die de gemeente nodig heeft voor de buitenruimte.”

Zaterdag 23 maart was de Landelijke Opschoondag. Ook in De Laar kwamen zo’n dertig gemotiveerde wijkbewoners in de benen om zwerfvuil op te ruimen. Om 13.00 uur was de start. De deelnemers konden bij Sjoerd van Leent op een plattegrond de locatie aanwijzen waar ze wilden opruimen. Elk groepje nam drie soorten zakken mee om meteen het zwerfvuil naar soort te scheiden. Om 15.00 uur werden de gevulde zakken ingeleverd en kon iedereen bijkomen met een drankje en hapje.
Sjoerd: “als je bekijkt wat er in twee uur aan zwerfvuil bij elkaar is gesprokkeld, dan kun je je wel voorstellen wat een bulk er aan zwerfvuil nog ligt in de hele wijk ligt.” Het aantal vrijwilligers van de “Werkgroep de Laar schoon” zit nu op circa twintig. De jongen Christiano mag de blikjes hebben om ze te verkopen. Tot hij genoeg geld heeft om de reis naar zijn moeder in Angola te betalen. Onderstaand een impressie van enkele deelnemers.

2019-04-13T08:33:27+01:00