Misschien bent u ze al een keer tegen gekomen op de Dag van de Laar of bij één van de scholen, de wijkcoaches uit het wijkteam. Maar wat is nu eigenlijk het wijkteam en wat doen die coaches?

Het Wijkteam Elden en De Laar is één van de acht wijkteams in Arnhem en maakt deel uit van Stichting Sociale Wijkteams Arnhem. Wanneer u vragen heeft of problemen waar u zelf niet uitkomt, kunt u bij het wijkteam terecht voor ondersteuning en advies. Bij het wijkteam kunt u bijvoorbeeld terecht met vragen over opvoeding, hulp in het huishouden, zorg of werk en inkomen.

Een keukentafelgesprek

Wanneer u een afspraak maakt met het wijkteam komen twee wijkcoaches bij u thuis langs voor een keukentafelgesprek. Wanneer u dit wenst kan een gesprek ook op een andere voor u prettige locatie plaatsvinden of op het kantoor van het wijkteam. In dit keukentafelgesprek kunt u uw vragen stellen en bespreken de wijkcoaches met u of zij uw vraag kunnen beantwoorden of dat er een andere deskundige moet worden benaderd. Aan het einde van dit gesprek worden duidelijke afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren, wie dit gaat doen en wanneer er een vervolggesprek zal plaatsvinden.
Bij het keukentafelgesprek zijn altijd twee wijkcoaches aanwezig. Bij de vervolggesprekken hoeft dit niet altijd zo te zijn. Een van de twee coaches zal voor u het eerste aanspreekpunt zijn. De andere coach kan de ondersteuning waarnemen bij afwezigheid van de eerste coach of wanneer de situatie er om vraagt de eerste coach ondersteunen in de taken. Een groot voordeel van twee coaches is dat er meer kennis en invalshoeken voor de ondersteuning beschikbaar zijn. Twee coaches weten nou eenmaal meer dan één! Aan het keukentafelgesprek en verdere begeleiding door het wijkteam zijn geen kosten verbonden en er zitten geen verdere verplichtingen aan vast. De kosten van ondersteuning door de wijkcoaches worden door de gemeente betaald vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Jeugdwet. Voor het maken van een afspraak kunt u het wijkteam telefonisch bereiken op 088-2260000 of via de website www.wijkteamsarnhem.nl.

Plannen maken

Als inwoner heeft u de regie. U kunt dus zelf bepalen of er na het eerste gesprek een vervolggesprek plaatsvindt of niet. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een plan. Dit heet het “Mijn Plan Ons Plan” en u kunt dit ieder moment van de dag met uw Digi-D bekijken en bewerken. Naast uzelf en de wijkcoach heeft niemand toegang tot dit plan! Het plan kan helpen om samen tot goede afspraken te komen.

Wijkcoaches in de Wijk

De wijkcoaches van Elden en De Laar zijn met regelmaat in de wijk te vinden, zie schema. U kunt zonder afspraak binnen lopen en onder het genot van een kopje koffie of thee uw vragen stellen. Het kantoor van het wijkteam is gelegen aan de Zeelandsingel 40 in De Laar en voor iedereen toegankelijk.

De professionals

Het team van wijkcoaches in Elden en De Laar bestaat uit vierentwintig personen met uiteenlopende professionele achtergronden. Hierdoor beschikt het team over een brede visie en deskundigheid, waarmee wij goed kunnen aansluiten op uw persoonlijke vragen. Voor al uw advies-, zorg- of ondersteuningsvragen kunt u bij de wijkteams terecht. Vragen over financiën, relatie, aanvraag voedselbank of aangepast vervoer, opvoedvragen, een scootmobiel, vrijwilliger voor in de tuin of het vinden van passend onderwijs zijn enkele voorbeelden waarvoor u bij het wijkteam advies en hulp kunt vragen. Tevens werken de coaches ook samen met andere disciplines en organisaties in de wijk, zoals Team Leefomgeving en Sociale Raadslieden. Wanneer uw vraag dat verlangt kunnen wij samen met u een beroep doen op de expertise van onze partners in de wijk of bij andere instanties als de gemeente, woningbouwcorporaties of zorgaanbieders.

Komt u de wijkcoaches tegen, spreek hen gerust aan. Of zoek ze eens op tijdens een van hun spreekuren in de wijk.
Wij zien elkaar, in Elden of de Laar