Zwerfafval staat in de top drie van ergernissen in de eigen buurt, samen met hondenpoep en gebrek aan parkeerplaatsen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna 1 op de 4 mensen zelf ook wel eens wat op straat. Iedereen die buiten om zich heen kijkt ziet het: lege blikjes, sigarettendoosjes, snoeppapiertjes. Maar niet iedereen staat stil bij de gevolgen. Een leeg blikje heeft jaren nodig om weg te roesten, glas en plastic vergaan nooit (plastic valt uiteen in kleine stukjes, maar blijft aanwezig). Zwerfafval op land en in water heeft negatieve effecten op de natuur, dier en mens: het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Gelukkig zijn er in de wijk De Laar verschillende mensen, die in hun eigen buurtje schoonmaken. En al die mensen maken een verschil! Het zou
mooi zijn als we de kleine initiatieven gebundeld krijgen en als we in kaart hebben waar er al regelmatig schoon gemaakt wordt, zodat je die
plekken waar nooit iemand met een afvalgrijper komt beter in beeld hebt. De Laar Schoon is een werkgroep, die bestaat uit bewoners die in De Laar
wonen. We worden hierbij onder andere ondersteund door Kevin Janssen van Rijnstad, Harm Jan Kuipers van de Gemeente Arnhem en de buurtconciërge Henry Oost. De gemeente heeft gezorgd voor een budget, waar we zelf verantwoordelijk voor zijn en waarvan we grijpers, ringen, zakken en hesjes kunnen aanschaffen.

De wijkbewoners, die deelnemen aan de vergaderingen, zijn zelf ook actief met het opruimen van afval. Tevens proberen wij ideeën te bedenken hoe
we mensen bewust kunnen maken van het belang van afval weggooien in een openbare prullenbak of mee te nemen naar huis. Daarnaast proberen wij mensen te enthousiasmeren om mee te helpen met 3 á 4 opschoondagen in het jaar op verschillende plekken in de wijk. Op enkele probleemplekken adopteren mensen van De Laar Schoon nieuwe prullenbakken. We zullen ook een bankje plaatsen dat gemaakt gaat worden van plastic afval dat we in De Laar verzamelen. Kijk voor informatie op: saveplastics.nl Enkele mensen van onze werkgroep gebruiken de app litterati.

Met die app maak je van elk stuk zwerfafval een foto. Dat lijkt veel werk, maar blijkt een kleine moeite. Als je weer thuis bent geef je van elke foto aan wat er op staat. Op die manier verzamelen we belangrijke data waarmee mensen achter de app aan de slag kunnen. Een onmisbaar instrument  om te zien of maatregelen helpen of om winkels bewust te maken en om producenten op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Bij interesse kun je voor meer informatie kijken op litterati.org.

Maak je al geregeld schoon in de wijk? Dan zouden we heel graag met jou in contact komen om te vernemen welk gebied of gebiedje dat is. Al is het alleen rond je huis, daar zijn we ook blij mee! Ook zouden we graag weten wie al een prullenbak adopteert. Deze informatie hebben wij/Gemeente Arnhem niet compleet. We zouden het leuk vinden met deze mensen in contact te komen. Weet je een plek waar een prullenbak een verschil zou kunnen maken? Zou je zelf een prullenbak willen adopteren? Of wil je af en toe schoon gaan maken? Neem dan vooral contact met ons op. Wij kunnen materialen uitlenen. Gebruik je ze niet meer? Geen probleem! Dan geven we ze graag aan iemand anders.

Op dit moment zijn alle afvalcontainers dicht en kan het afval met je eigen pas weggegooid worden. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Mocht dat in de toekomst veranderen dan zal de Gemeente Arnhem voorzien in een oplossing hoe we dit kunnen blijven doen zonder extra kosten. Wil je meedoen aan de opschoondagen? Kom graag langs! De volgende opschoondag vindt plaats op 21 september rondom de Mierlostraat. Verzamelen bij Sporthal De Laar West om 10.00 uur. Houd vooral ook de aankondigingsborden in de wijk in de gaten!

Hier vind je de hotspots (de plekken waar meestal veel afval ligt), de prullenbakken en containers en de straten waar regelmatig iemand met een afvalgrijper doorheen loopt. Wil je materialen mail ons dan, dan komt het snel voor elkaar!  Mail: delaarschoon@gmail.com.

Heb je goede ideeën en wil je mee vergaderen? Ook dan komen we graag met je in contact. We komen ongeveer eens per maand op woensdag bij
elkaar. Je vindt ons ook op facebook, zoek op ‘de laar schoon’. Op 1 september zullen wij aanwezig zijn op de Dag van De Laar. Wij hopen van harte je daar te ontmoeten.