Oranje bander

In de afgelopen maanden waren her en der bomen in Arnhem gemarkeerd met een oranje band. Net als in de Judo sport hebben ze flink hun best gedaan om wat te presteren. Ze hebben jaren stikstof omgezet in voor ons mensen gezonde zuurstof. Een Judo sporter probeert de volgende band te halen. Dat gaat voor deze bomen absoluut niet op. Hun oranje band betekent omzagen, versnipperen in de hakselaar en verbranden in de biomassacentrale. Voor deze boom, met notabene een hart in zijn stam, is dat dubbel zo harteloos om zo te eindigen.

Windmolens

Het aantal windmolens in Gelderland volgens het CBS:
39 eind 2017
39 eind 2018
Zijn er in 2019 nog windmolens bijgekomen in Gelderland? Zo ja, mailt u dat heugelijk feit even naar de redactie@oostelaar.nl

Zet je licht aan

Prima actie van de ANWB om scholieren te vragen met een sjabloon en spuitkrijt deze tekst op fietspaden te spuiten. Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikten het niet. Ja zeker, gebruikten, want in plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van deze tekst in donker de verlichting aan. Maar dit kan nog beter. Kom op treuzelaars, doe niet zo stoer en zet ook in donker je licht aan.

Misstap

Dit spandoek hing op de omheining van een nieuwbouwproject. Als wandelaar denk je, nou nou, gewoon doorlopen. Ik heb mijn eigen stappenplan. Heel anders dan die van de bouwvakkers. Die trokken er zich niks van aan..

Red Russian en Palmkool

De Red Russian koolplant (recht achter het naambordje; rechts staat Palmkool) gesignaleerd in de Romeinse Tuin in Elderveld De smakelijke bladkool Red Russian werd al in de 19de eeuw veel
gegeten. In oost-europese landen worden sowieso veel koolsoorten gegeten. In de winter de bladeren van deze groente. En in het voorjaar kun je de bloemknoppen als broccoli oogsten.
De diep ingesneden paarsgroene bladeren met paarsrode nerven zijn een lust voor het oog en worden daarom ook als decoratiemateriaal gebruikt. De Red Russian is tegen strenge vorst
bestand, je kunt de hele winter door oogsten. Het blad is rauw eetbaar, maar ook lekker om te stoven of net als boerenkool in de stamppot.

Palmkool is een smakelijke wintergroente. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel afgroeien. Deze gelijkenis wordt nog sterker als het blad van onder naar boven geoogst wordt. De plant kan tot drie meter hoog worden. Hij is afkomstig uit Italie en daar noemen ze het zwarte kool vanwege de donkere bladeren. Tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar verdrongen door de boerenkool. Maar wat koks hebben de palmkool herontdekt.