Van de hak op de tak

Werk.
Arnhem kreeg van 2014-2020 vanuit de EU €453 per inwoner aan subsidie. Dat werd in projecten gestoken, wat 1260 banen opleverde.

Reeën, herten en wilde zwijnen.
In 2018 zijn in Gelderland totaal 1684 wilde dieren aangereden: 22 damherten, 85 edelherten, 1286 reeën, 291 zwijnen. Jaarlijks zijn er in  Nederland 6300 aanrijdingen alleen al met reeën. Op twee plaatsen in Gelderland en Utrecht waar veel aanrijdingen gebeuren, is een proef begonnen om te zien wat het meest effectief is om aanrijdingen met reeën te voorkomen. A. ‘gericht afschot’ ….of B. ‘virtuele hekwerken’ welke
bestaan uit sensoren en paaltjes in de wegberm. De sensoren geven, wanneer ze door koplampen worden beschenen, een geluids- en lichtsignaal dat reeën afschrikt om over te steken. Ook met goed opletten en je bewust zijn van het onvoorspelbare gedrag van wild kun je bij rijden door de natuur veel dierenleed voorkomen. Remmen, niet de berm insturen en groot licht dimmen als je plotseling wild ziet.

Onze levensverwachting
Het Actuarieel Genootschap (AG) berekent elke 2 jaar onze levensverwachting. De afgelopen 2 jaren lieten met name de hogere leeftijden meer sterfte (door griepgolven) zien dan verwacht t.o.v. 2016. Als we in de toekomst mogelijk nog wat korter leven door gsmstress, dan kan de AOW-grens nu wel meteen terug naar 65 jaar!

Hoe kom ik aan zo’n lange snavel?
Breek me de bek niet open!

Olifantsgras
Een innovatieve test met 500 meter grasfalt als wegdek op het fietspad in de Schuytgraaf. Grasfalt is een asfaltmengsel waarbij het bindmiddel
bitumen (teer) voor 50% is vervangen door lijm (lignine) uit olifantsgras Belangrijke voordelen:

• besparing op winning aardolie
• 20% CO2-reductie door lagere productie-temperatuur
• olifantsgras neemt tot 4 keer meer CO2 op dan bomen.
• grasfalt gaat wel 20 jaar mee.

Zevenaar had al in 2018 de primeur met zo’n fietspad van grasfalt. En….. in donker wordt dat fietspad verlicht door klimaatpositieve lichtmasten,
gemaakt van 100% gerecyclede kunststof! Hier is echt over nagedacht! Overigens groeit dit gras niet in het leefgebied van olifanten. Dit gras kan,
net als sommige olifanten, 3 meter hoog worden, vandaar. Als het op grote schaal zou worden aangeplant kan je het ook voor biobrandstof gebruiken. Dan hoef je kostbaar tropisch regenwoud niet meer te kappen om er palmen te planten voor de winning van palmolie. En dus ook geen transport helemaal naar Europa (extra CO2 uitstoot) om de palmolie hier te gebruiken als biobrandstof.

Roltrap
Op een roltrap sta je zelf stil. Maar je staat niet stil bij wat er allemaal aan de onderkant beweegt om je naar boven te krijgen. Wat beweegt slijt.
Goed dat je dus stil staat. Of niet soms?

Schaapachtig
Bè-hè è , lekker luchtig hoor, zo zonder winterjas.

Zwartkopvuurkevers
Gespot op omgevallen boomstam. In een vurige omhelzing (omklemming?) om nageslacht te produceren.

8 september Nationale Ziekendag
Praat eens met iemand die ziek is. Of in een zorginstelling zit. Of gehandicapt is. Eigenlijk maakt het niet uit, zolang je een praatje maakt met iemand die het niet makkelijk heeft.

2019-08-25T18:16:19+01:00