Van de hak op de tak

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties, weer NLdoet. De grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een dag om de handen uit de mouwen te steken. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven.

In 2018 hebben 273 mensen na overlijden organen afgestaan. Een flinke stijging t.o.v. 2017 (244). Weefseltransplantaties staan minder in de picture. De cijfers zijn echter indrukwekkend. In 2018: hoornvlies 1701, hartkleppen en vaten 138, botweefsel 2591 keer. Meer informatie is te vinden op www.transplantatiestichting.nl

20 maart is de Internationale Dag van het Geluk. In het leven geroepen door de VN. Vrede, respect voor de mensenrechten, uitroeien van armoede, duurzame ontwikkeling. Dat zijn enkele voorwaarden voor geluk, wat elk mens op aarde wil. Voor 20 maart is gekozen omdat de nacht en de dag dan even lang duren. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar. Begin van de lente (21 maart). (De redactie hoopt dat jij veel en veel vaker geluk ondervindt dan deze ene dag)

Werd in Nederland vorig jaar bij bevalling het betaald partner-verlof verhoogd van 2 naar 5 dagen. Nu heeft het Europees Parlement bepaald, dat vaders en verzorgers ten minste 10 dagen betaald kraamverlof kunnen opnemen. Er moet minimaal hetzelfde loon uitbetaald worden als bij ziekte.

Uitbreiding van het spreekwoord “Bezint eer ge begint” door politicus: “Als je nergens aan begint, kun je het ook niet fout doen”

18 – 22 maart Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek. Op de deelnemende basisscholen wordt elke dag een les gegeven over seksualiteit en relaties.

De Galloway runderen en Konik paarden krijgen meer ruimte.in de uiterwaarden van de Rijn langs oost Malburgen, ongeveer ter hoogte van de Bakenhof. Ben benieuwd of de wolf er ook komt kijken, want die is wat zelfstandiger. Die kiest zelf zijn gebied.

In actie voor een plasticvrij Arnhem

Gemeente Arnhem, De Groene Vos en Rozet maken zich van 9 februari t/m 10 april sterk voor een plasticvrij Arnhem. Onder de noemer ‘Arnhem Plasticvrij?’ willen zij samen met de Arnhemse inwoners en bedrijven het probleem van de plastic soep ter discussie stellen en zoeken naar duurzame alternatieven.

In de vorige eeuw werd plastic met veel enthousiasme in gebruik genomen. Het heeft in hoog tempo veel materialen vervangen, want plastic is makkelijk in het gebruik en goedkoop. Maar plastic heeft ook veel nadelen. Zo is het lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. En dat zorgt voor problemen: jaarlijks komt ruim 6,4 miljoen ton plastic in de zee terecht en daarmee ook in onze voedselketen. Het evenement ‘Arnhem Plasticvrij?’ geeft een confronterende realiteit weer van de maatschappelijke gevolgen van plastic afval.

Tentoonstelling

Onderdeel van ‘Arnhem Plasticvrij?’ is de indrukwekkende tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’. De tentoonstelling laat de negatieve gevolgen van de plastic soep zien, maar onderzoekt ook mogelijkheden om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen. ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ is van 9 februari tot en met 10 april te zien in Rozet. De toegang is gratis.

Activiteiten

Naast de tentoonstelling is er in Rozet ook werk te vinden van kunstenaars die zijn geïnspireerd door plastic afval. Door enthousiaste gidsen worden rondleidingen verzorgd. Ook zijn er tal van andere activiteiten. Er zijn lezingen, onder meer van Roscam Abbing, de auteur van het boek ‘Plastic Soup, Atlas van de wereld’, workshops en diverse opruimacties van zwerfafval.

Speciaal voor scholen zijn er educatieve pakketten samengesteld. Ook wordt gekeken naar innovatieve manieren om afval te verminderen zoals een workshop plasticvrije bedrijfsvoering.

Verder is er een Jongerendebat Duurzame Toekomst en staat ook de binnenstad in het teken van Arnhem Plasticvrij, met o.a. een Plastic Soep Parade en plasticvrij winkelen. Info op rozet.nl/plasticvrij.

2019-03-08T10:12:39+01:00