Van de hak op de tak

Mart v.d. Burgh

21 april: is elk jaar de door de Verenigde Naties bedachte Internationale Dag van de Creativiteit en Innovatie. Dit jaar is die dag ook de eerste paasdag. Wijkbewoners die voor de Pasen sowieso eieren beschilderen hebben zo’n VN aanmoediging niet nodig. Innoveren dan? Deze keer geen kippenei maar een struisvogelei beschilderen?

22 april: Dag van de Aarde (dit jaar ook de paasmaandag). Op deze dag wordt je aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur,  milieu en klimaatverandering. Je mag dan nadenken welke invloed je gedrag als consument op de aarde heeft.

In het tropisch aquarium van Burgers’ Zoo zwemt sinds kort een bijzondere kwallensoort: de giftige zeenetel. Onder de hoed hangen lange draden. Elke draad zit vol met duizenden giftige cellen die bij aanraking giftige harpoentjes in je huid schieten. Voor watersporters, die met de harpoen op vissen jagen, is het uitkijken geblazen. Anders krijg je een harpoenkoekje van eigen deeg!

23 mei: Landelijke Fiets naar je Werk Dag. Leuke actie. Voor dagelijkse fietspendelaars is 1 dag natuurlijk een lachertje. Als een niet-fietser op 23 mei naar het werk fietst, dan is dat een positieve intentie. De afstand naar je werk kan te ver zijn om elke werkdag te fietsen. Een e-bike vergroot wel je actieradius. Vouwfiets mee in de trein is goed te doen. Zie je steeds meer.

Rij mono, fiets mono.
Op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen is in 2018 samen met onder andere ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, TeamAlert, Nederland ICT en provincies een grootschalige campagne voor aandacht op de weg ontwikkeld. Van Nieuwenhuizen: “Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Als de 1e & 2e kamer akkoord gaan gaat ook voor o.a. fietsers op 1 juli a.s. een appverbod in. Gewoon handjes aan het stuur!

Fietshistorie uit het App-loze tijdperk
HBS-leraar en schrijver Markus verzamelde en beschreef in zijn boek “Arnhem” (1907) gebeurtenissen die zich afspeelden omstreeks het midden van de 19e eeuw. Zo ook een heel bijzonder stukje over een innovatieve inwoner: Citaat: “In de eerste helft der 19e eeuw kon men des Zondagsmiddags Coentje Helwig van Achter den toren zien tevoorschijn komen, om zich over den wal naar de “Werken” of naar Onderlangs te begeven met een groot wiel; buiten aangekomen, zette hij zich op de as, bracht het trappende in beweging en peddelde langs den weg ten aanschouwen van honderden stadgenooten, die den “gekken Coen” kwamen bekijken en uitlachen. En toch was zijn trapwiel al eene fiets in den dop”.
De familie Helwig runde in die tijd den fabriek van de beroemde Arnhemschen mosterd. In de 19e eeuw kenden wij in Nederland het woord fiets
nog niet. Zie dit krantenartikeltje uit het jaar 1885 over de Algemeen Nederlandse Wielrijdersbond.

2019-04-13T08:12:32+01:00