Voor het eerst organiseren wij een Kunstcafé in De Laar, in de kantine van de Sporthal. We starten daar met een presentatie over deze wijk, gegeven door Wim Lavooij. Wim Lavooij is stedenbouwkundige. Hij was twaalf jaar werkzaam bij de Dienst Stedenbouw van de gemeente Arnhem en daarna drieëntwintig jaar stedenbouwkundig ontwerper en partner in SAB, een adviesbureau voor ruimtelijke ordening en ontwerp. Hij zal het hebben over de wijk De Laar en meer in het bijzonder over de Kunst op de Kroonse Wal.
 
Waarom ziet de Arnhemse wijk De Laar er uit zoals ze er nu uitziet? En waar komen de ideeën van de zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ vandaan?
De Laar is een van de vele zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ in ons land. Bloemkoolwijk klinkt weinig complimenteus en tegelijkertijd heel Nederlands. Het is inderdaad zo dat bloemkoolwijken alleen in Nederland voorkomen, maar de op het eerste gezicht weinig flatteuze benaming is allerminst weinig flatteus bedoeld. Wanneer je een bloemkool door snijdt dan krijg je in abstracte vorm de plattegrond te zien die zo kenmerkend is voor deze wijken. De roosjes zijn dan de buurtjes netjes naast elkaar gerangschikt, grenzend aan het wijkgroen rondom. In het hart van de roosjes zijn de buurtontsluitende wegen die aan de ene kant allemaal doodlopen in woonerven en aan de andere kant leiden naar de hoofdontsluiting.
 
Bloemkoolwijken zijn de menselijke reactie op de onmenselijke schaal van onze wederopbouwwijken die met de Bijlmermeer als apotheose zijn belangrijkste en tegelijk laatste vertegenwoordiger in ons land had. Wederopbouwwijken als de Bijlmer en in Arnhem Presikhaaf en Malburgen bevinden zich nu in proces van transformatie. Dat is niet voor niets. Het wonen in de massale hoogbouw ver van het centrum is niet wat de consument heden ten dage wil. In het bijzonder de portiek-etageflats staan onderaan het verlanglijstje van de woningzoekende. Transformaties op de schaal van Malburgen en Presikhaaf zal met Arnhems belangrijkste bloemkoolwijken De Laar en Elderveld niet gauw gebeuren. De wijken zijn gewild bij jonge gezinnen (groen, veilig), starters (nog relatief betaalbaar) en met huishoudens met praktijk aan huis (geschikt voor thuiswerken). Zo waren ze ook bedoeld en met de huidige krapte op de woningmarkt, zullen ze nog lang populair blijven.

Is dit een beter concept dan de wederopbouwwijken, zoals Malburgen en Presikhaaf?
De Kroonse Wal werd ook wel “Kunstboulevard” genoemd. Het is het langste kunstproject van Arnhem. Wat was er allemaal aan de hand met dit kunstproject in de jaren zeventig en tachtig? Wat is er gerealiseerd van de oorspronkelijke plannen?

De live muziek wordt verzorgd door Xander van Veelen en Salvatore Sichi, gitaar.

Praktische informatie

Datum:donderdag 17 juni 2021
Tijd:10.30 – 12.00 uur
Locatie:Kantine Sporthal De Laar, Brabantweg 115
Kosten:Gratis toegang, Aanmelden noodzakelijk. Mail naar: kunst55plus@rozet.nl

N.B. Dit Kunstcafé gaat alleen door als het conform de overheidsregels m.b.t. Covid 19 is toegestaan. Mochten we het moeten uitstellen, dan krijgen alle aanmelders hierover bericht.