november, 2018

This is a repeating event

11nov18:00- 18:45Optocht Sint Maarten

Meer

Evenement details

Betekenis van Sint-Maarten

Sint-Maarten is de feestdag van Martinus van Tours die veelal Sint-Maarten wordt genoemd. Martinus van Tours is een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom. Ook is hij een van de meest populaire heiligen van de middeleeuwen.

Tradities

Sint-Maarten wordt verschillend gevierd. Hier in Nederland kennen we Sint-Maarten vooral van de lampionnentocht. Vroeger gingen kinderen met een lichtje in een uitgeholde biet langs de deuren, nu is dat met een lampion. Kinderen gaan vaak langs de deuren en zingen daar een liedje. Als bedankje wordt er vaak snoep of fruit aan de kinderen gegeven.

In Mechelen gaan de kinderen niet met lampionnen langs de deuren, maar gaan de kinderen helemaal verkleed. De kinderen zingen dan hun eigen Sint-Maarten lied. Ook volwassenen vieren in Mechelen Sint-Maarten.

In Limburg gaat het er nog anders aan toe. Daar gaat het vooral om de vreugdevuren. Allereerst komen mensen samen in de kerk waar het verhaal van Sint-Maarten verteld wordt. Hierna begint de lampionnentocht. Deze lampionnentocht eindigt bij een groot vuur waar de kinderen een oliebol krijgen.

In sommige streken van Vlaanderen vind er overlap met Sinterklaas plaats. In deze streken speelt Sint-Maarten de rol van Sinterklaas. Opvallend is dat dit per streek verschilt. In de ene streek komen zowel Sint-Maarten als Sinterklaas. Daarnaast wordt Sint-Maarten ook verschillend uitgebeeld.

Oorsprong

De oorsprong van het Sint-Maarten is niet helemaal duidelijk en veel mensen denken er dan ook verschillend over.

James George Frazer denkt dat het ronddragen van vuur een voor christelijke vruchtbaarheidsritueel zou zijn en dat het ritueel hierna door de kerk is overgenomen. Dit zou de kerk vooral doen om het vertrouwen van de bevolking te winnen.

Ander onderzoekers zeggen dat juist de kerk het ritueel heeft geïntroduceerd. De moderne onderzoekers zeggen dat Sint-Maarten een bedelfeest is dat nodig was om de wintermaanden te overleven. Bedelfeesten werden vaker in de winter gehouden zo zijn nieuwjaar en driekoningen ook bedelfeesten en heeft sinterklaas ook veel weg van een bedelfeest.

Tijd

(Zondag) 18:00 - 18:45

Organisator

Wijkvereniging "De Oostelaar"info@oostelaar.nl Randweg 2 Arnhem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.