Een multifunctionele duizendpoot

Wie verdient dit predicaat? Dan hebben we het over Ineke Bretz. Al in het vroegste bestaan van onze wijkvereniging De Oostelaar was Ineke van de partij. Dat was eind 1989. Maar haar drive, om iets te betekenen in vrijwilligerswerk, gaat nog een stuk verder terug. Daarvan lag in Leiden het startblok. Hoe kwam zij in het westen van Nederland verzeild? ……………Even een flashback van een aantal jaren:

In Apeldoorn werd ze een jaar na WO2 in het gezin Kruijff op de wereld gezet. Maar pa en ma verhuisden met de dreumes van anderhalf jaar naar Den Haag. Een vruchtbare plaats, want er kwamen nog drie broertjes en een zusje bij. Ze ging naar de middelbare school, deed een secretaresse opleiding en ook nog een opleiding creatieve handvaardigheid/bezigheidstherapie. Ineke woonde tot haar 21ste in de hofstad, stapte in het huwelijksbootje en ging met haar man Peter in Leiden wonen. Daar begon ze in het academisch ziekenhuis LUMC als medisch secretaresse. Ze stopte er mee toen hun dochter werd geboren. De volgende 12 jaar werd er wel gewerkt, maar dan onbezoldigd. Huishouden doen, voor de dochter zorgen en last but not least toch ook buiten de deur. Op de basisschool van haar dochter ging ze in de ouderraad zitten. Gevolg: allerlei activiteiten.

In Leiden waren ze in een nieuwbouwwijk gaan wonen, en….. daar was nog geen wijkvereniging. Dus samen met anderen het initiatief genomen en in die nieuwe wijk een wijkvereniging opgericht. O.a. creatieve kinderclubjes op touw zetten. Daarvoor kwam de gevolgde opleiding creatieve handvaardigheid/ bezigheidstherapie goed van pas. De dochter ging naar de middelbare school en Ineke pakte de arbeidsdraad weer op. Bij haar oude werkgever, het LUMC, maar nu parttime in verschillende jobs, medisch secretaresse van een laboratorium en afdeling fysiotherapie.

Na twee jaar, in 1989, verkassen ze naar Arnhem vanwege werk van manlief. Ze streken neer in een nieuwbouwwoning aan de Limburgsingel in De Laar Oost. Het lukte jammer genoeg niet om hier in de buurt een baan in de medische sector te bemachtigen. Na anderhalf jaar kon ze via het uitzendbureau bij de gemeente Arnhem aan de slag als sectorsecretaresse en daarna als directiesecretaresse. Heel wat anders. Na 17 jaar was het wel mooi geweest en ging ze op haar zestigste met zogeheten prépensioen. Tegelijk met haar man.

Toen ze in Arnhem kwamen wonen kende Ineke behalve een familielid verder niemand. Om meer mensen te leren kennen dan alleen in de straat sloot Ineke zich eind 1989 aan bij de wijkvereniging. Bij een activiteitengroepje dat al bestond. Voor kinderen op touw zetten van sinterklaasfeest en feest op Koninginnedag. In april 1990 al bij het bestuur gekomen voor de kinderclub. Dat was in het begin het voornaamste, maar van lieverlee groei je overal in. Palmpaasoptocht, St. Maartens optocht, enz. Er kwamen steeds meer activiteiten bij. Haar secretariële ervaring kwam haar goed van pas bij de planning van alle voorbereidingen van de grote evenementen.

In het begin werden samen met de ASP (avonturenspeelpaats De Buitelaar) kinderactiviteiten georganiseerd. Later is dat door de wijkvereniging volledig overgenomen. De kinderclub was jaren een groot succes. Deelname van zo’n 25 kinderen was gewoon. Was heel leuk om te bedenken wat we met de kinderen zouden gaan doen. Zo was er op koningsdag een optocht door de wijk op versierde steps en fietsen. Voor de kinderen viel er een prijsje te winnen. Drumband er bij. Wat een dure grap was. Dus de viering van koningsdag werd later beperkt tot het terrein om de boerderij De Kroon.

Van lieverlee nam de belangstelling voor de kinderclub echter steeds meer af. Kinderen gingen sporten, computeren, spelletjes op de mobiele telefoon. Dat lijken de oorzaken te zijn. Jammer genoeg is daarom enkele jaren geleden de kinderclub opgeheven. Maar voor het sinterklaasfeest afgelopen jaar kwamen toch weer zo’n 60 kinderen opdagen. Daarom is het idee ontstaan om als wijkvereniging samen met Marion Klomp, van de zorgboerderij/ wijkcentrum De Kroon, toch weer wat leuke kinderactiviteiten te gaan doen. Marion organiseert al Halloween en af en toe kinderbingo. Zij willen het gezamenlijk wat breder oppakken. Ineke en drie andere bestuursleden/vrijwilligers organiseren elke maand creatieve workshops voor volwassenen. Daar is veel animo voor. Met zo’n 25 à 30 deelnemers zit dan de beschikbare ruimte in zorgboerderij/wijkcentrum De Kroon helemaal vol. Recent konden wijkbewoners meedoen met het creëren van een etagetaart van droogbloemen, en een hangmand voor buiten van o.a. gaas, hout, mos met bolletjes en plantjes er in. Bij de cursus mandala tekenen is Ineke ook betrokken.

Ineke is sinds december 1995 ook secretaris van de wijkvereniging, maar per 1 april a.s. stopt ze als bestuurslid en dus ook als secretaris. Een opvolgster is gelukkig inmiddels gevonden. Ineke zit ook al 13 jaar in de redactie van het wijkblad. Gaat ze mee door. Creatieve activiteiten organiseren voor wijkbewoners blijft ze doen. Dat is helemaal haar ding.

Vanaf de Leidse periode is Ineke Bretz al met al bijna 40 jaar actief in wijkverenigingen! De titel boven dit artikel is dus echt niet overdreven. Wonen in De Laar bevalt haar goed. Nooit spijt van gehad dat ze van het westen naar het oosten van ons landje zijn verhuisd. Wandelen en fietsen samen met Peter krijgt ze hopelijk nu wat meer tijd voor.

Mart

2019-03-08T11:36:38+01:00