Wijkbewoner Robert Engel-berts startte op 30 november Via BuurtAED.nl (een crowfunding platform van de Hartstichting en Philips) de inzamelingsactie voor een BuurtAED bij zijn huis in de Rosmalenstraat 13. Hij vindt het heel belangrijk dat als in onze wijk iemand plotseling een hartstilstand krijgt, er binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden met een AED. Dan heeft het slachtoffer de meeste overlevingskans. Dat kan alleen indien er in de buurt een AED hangt. Een am-bulance heeft meestal meer tijd nodig. Daarom is het zo belangrijk dat er meerdere AED’s in onze wijk komen te hangen.

Zo’n AED-kast op de buiten muur kost maar liefst € 2.667. Inclusief 5 jaar service en onderhoud. Philips geeft op deze set € 1.007,00 korting. Enkele buurtgenoten (zie foto) hielpen Robert met huis aan huis flyeren van de actiefolder in de Rosmalenstraat, Ulven-houtstraat, Deurnestraat, Gel-dropstraat, gedeelte Kroonse Wal en de Helmondstraat.

Robert: door huis-aan-huis de buurtbewoners ook nog eens persoonlijk erop te attenderen dat je met een buurtAED levens kunt redden, kwam het nog te sponseren bedrag van € 1.660 vrij snel binnen. 71 buurtgenoten vinden zo’n levensreddende buurtAED nuttig en doneerden geld via BuurtAED.nl. De AED is geplaatst en op 18 december aangemeld bij Hart-slagnu.nl Dit is de organisatie waar de opgeleide hulpverleners zich kunnen aanmelden. Robert is gediplomeerd instructeur bij de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).

Robert Engelberts is beheerder van de AED die aan zijn woning hangt. Andere beheerders vindt je op de Eindhovensingel (Paul), Panheelstraat (Paul), Wissenkerkepad (Heike), Landgraaf-straat (Fay), Schijndelstraat (Willem), De Brink in Elden (wijkvereniging), Eldenia in Elden. Binnenkort volgt ook de Teteringenstraat, daar is Justin dan de beheerder. In de Laar en Elden is een werkgroep actief (Heike van Lenthe, Justin Kooij en Willem en Jeannette Heerschop). De werkgroep ondersteunt bewoners die ook een AED bij hun woning willen plaatsen met het opzetten van een actie in zijn of haar buurt. Om het geld bij elkaar te krijgen kan iedereen die kan reanimeren via BuurtAED.nl zo’n sponsoringsactie starten.

In Laarnieuws van november 2020 stond het artikel over de AED actie van Willem en Jeannette Heerschop in de Schijndelstraat. Op 17 oktober is daar een AED tussen de panden 41 – 43 opgehangen. In de Teteringenstraat is door Justin Kooy op 30 november een AED actie gestart via BuurtAED.nl. Bij het ter perse gaan van dit wijkblad was nog € 688 nodig. Hopelijk is dat alsnog via donaties binnengekomen. Kijk op de site BuurtAED.nl en zoek de actie: Teteringenstraat, 6844 Arnhem

Het is heel belangrijk dat meer wijkbewoners worden opgeleid om te kunnen reanimeren en zich aansluiten bij Hart-slagNU.nl. Via deze organisatie worden burgers die in de buurt zijn van het noodgeval gealarmeerd zodat zij de reanimatie snel kunnen opstarten. Heb je belangstelling om een reanimatiecursus te volgen (4 uur) of een herhalingsles (3 uur) voor het geldig houden van je certificaat? Stuur dan een mailbericht naar de werkgroep: AEDdeLaar-Elden@hot-mail.com. Deze lessen worden georganiseerd op locaties in de Laar en Elden. Samen levens redden in de Laar. Dan kunnen we 2021 veilig door komen.