Na een lange voorbereiding was het 26 september eindelijk zo ver: “Burendag 2020 Aalburgstraat nrs 100+”. Het enthousiasme van één buurman had het initiatief voldoende aangewakkerd om meer dan 30 bewoners, van Aalburgstraat 100 en verder, in de benen te krijgen. Via een whatsappgroep hebben we veel overlegd en meningen gepeild. De initiatiefnemer kreeg het voor elkaar om van het Oranjefonds en het wijkteam van de gemeente een financiële bijdrage te krijgen. Met dat geld is een BBQ geregeld en zijn bankjes gemaakt en hebben we een appelboom en perenboom gekocht. Deze zijn tegen twee blinde buren op het plein geplaatst. Op de hoeken van de bloembak in het midden van het plein zijn twee ijzeren palen geplaatst om te zorgen dat bestuurders beter gaan opletten met wegrijden en niet meer de zijkant van de auto open rijden. Ook zijn de drie bankjes geplaatst.
Terwijl de volwassenen druk waren met klussen en elkaar leren kennen, hebben de kinderen insectenhotels gemaakt. Deze hebben we rond het plein opgehangen. Naast het klussen en het maken van insecten hotels hebben we de buurt ook eens stevig aangeveegd en ontdaan van onkruid, bladeren en afval.
Maar we zijn nog niet klaar. Via het wijkteam zijn we in contact gekomen met de buurtconciërge van Dolmans. Dolmans beheert het groen in Arnhem namens de gemeente. Dolmans wil maar al te graag de wijk ondersteunen bij het herplanten. De bloembak heeft namelijk z’n mooiste tijd wel gehad en we willen graag nieuwe planten. Dolmans heeft ons gevraagd zelf met een plan te komen dat we bij de gemeente indienen. Dolmans zal dan zorgen dat de stukken die we willen herplanten, leeggemaakt worden, en aangevuld met goede grond. Ook zullen ze de planten leveren die we zelf gekozen hebben. We mogen dan zelf gaan planten. En er zijn nu al nieuwe plannen gerezen om de buurt te voorzien van vogelhuisjes.
Voor het stukje gras zijn er andere plannen. Daar willen we graag een border in plaatsen en dan vullen met kruiden. We gaan ook proberen een waterpunt te realiseren.
Met een beetje geluk kunnen we op de volgende Burendag uit onze eigen plein tuin allemaal een appel of peer eten.

En nieuwe planten is leuk, een appel eten fantastisch, maar het grootste succes is dat we elkaar hebben leren kennen. Er is een echt buurt gevoel ontstaan. De tijd dat we alleen maar hallo en hoi tegen elkaar zeiden is voorbij. We gaan nu fijne gesprekken met elkaar aan en bieden hulp waar nodig.